Onko tältä sivulta turvallista ostaa? Uskaltaako tuota painaa? Olenko tosiaan voittanut 1000 euroa arvonnasta johon en ole edes osallistunut? Uskaltaako netissä tavattua ihmistä nähdä kasvotusten? Internetissä lymyää monia vaaroja ja ei ihme että nämä asiat mietityttävät. Seuraavaksi 6 vinkkiä, miten turvallinen internetin selailu tapahtuu.

1. Älä usko liian hyviin tarjouksiin

Jos tarjous on liian hyvä ollakseen totta, niin sitten se onkin. Virukset lymyävät sinua klikkaamaan houkuttelevien mainosten takana. Varo ilmoituksia tai mainoksia joissa mainitaan erityisesti näitä teemoja tai sanoja: lottovoitto, hiustenkasvatustuotteet, satunnaisasiakas, onneksi olkoo, olet voittanut jne. Älä klikkaa mainosta, vaan käytä "takaisin" -nappia, sulje ikkuna tai käytä jotakin muuta keinoa saadaksesi sen pois näkyvistä painamatta sitä.

 

2. Tutustu muiden kokemuksiin

Etkö ole varma onko löytämäsi nettikauppa turvallinen? Kirjoita googleen haluamasi kaupan nimi ja perään vielä sana "kokemuksia". Löydät tällä tavoin keskustelupalstoja, joilla ihmiset kertovat omista kokemuksistaan ja siitä oliko tämä kauppa turvallinen.

 

3. Tarkkaile sivun osoitetta

Sivun osoite näkyy aina selaimen ylälaidassa. Tarkkaile sitä surffaillessasi internetissä. Jos sivuston osoite on yhtäkkiä kamalan pitkä ja sekava numeroiden ja kirjainten joukko, peruuta takaisin päin. Tarkkaile myös monissa selaimissa olevaa lukon symbolia osoitteen edessä. Jos lukko on kiinni, on sivusto nyrkkisääntönä turvallinen. Oikein karkeasti yleistettynä suomalaiset sivustot eli .fi päätteiset sivustot ovat turvallisempia kuin muut päätteet.

 

4. Noudata varovaisuutta nettituttavuuksia kohtaan

Netissä ystävystyminen ja tuttavuuksien tekeminen on nykypäivää. Tätä ei siis todellakaan tarvitse kokonaan välttää, mutta varovaisuutta tulee noudattaa. Älä anna netissä tapaamillesi ihmisille henkilökohtaisia tietojasi kuten esim. kotiosoitettasi. Jos ja kun tulee hetki että haluatte tavata kasvotusten, muista valita ensitapaamiseksi julkinen paikka kuten esimerkiksi kahvila. Älä vie deittiä kotiisi ennen kuin olette tutustuneet kunnolla.

 

5. Käytä virustorjuntaa

Virustorjunta kannattaa olla, jotta turvallinen internetin selailu toteutuu kuin itsestään. Se suojaa konettasi yleisimmiltä viruksilta, vaikka virustorjuntaohjelmatkaan eivät ole aina pomminvarmoja. Monella on nykyään maksullisia palveluita, mutta on olemassa myös hyviä ilmaisiakin ohjelmia. Itse olen käyttänyt Aviraa. Tarkkaile säännöllisesti mitä virustorjuntaohjelmasi kertoo sinulle. Klikkaa sen kuvake auki ja tutki rohkeasti, mitä se on saanut selville.

 

6. Tarkista linkit

Linkit ohjaavat sinut toiselle sivulle. Linkki saattaa olla esimerkiksi nappulan muodossa tai sanaan upotettuna kuten äskeisessä kappaleessa. Linkeissä itsessään ei ole mitään pahaa, ne yleensä nopeuttavat selailuamme, jotta pääsemme oikotieta haluamallemme sivulle. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa mitä on klikkaamassa ennen kuin sitä klikkaa. Leiju hiirellä linkin päällä ja näet kuinka ikkunasi vasempaan laitaan ilmestyy pieni suorakulmio, jossa lukee linkin sijainti. Jos osoite näyttää siltä mitä linkissä sanotaankin olevan, voit jatkaa linkkiä klikkaamaan. Testaa tätä leijumalla Avira sanan päällä!

Kategoriat: Blogi